M&A (Merger & Acquisition, Fúzió és Felvásárlás)

"Cselekedj gyorsan, gondolkozz lassan"
(görög közmondás)

Fúziók és felvásárlások. Sokszor hallani e kifejezéseket társaságok éves beszámolóiban, üzleti hírekben, tőzsdei tájékoztatókban. De mit is jelentenek ezek, és milyen okok állnak a háttérben?

Fúzióról (összeolvadásról, merger) beszélünk, ha két vagy több korábban különálló vállalatból a tranzakció révén egy gazdasági egység alakul. Ez a társasági jog szerint beolvadás vagy egyesülés lehet. Vállalatfelvásárlás (acquisition) pedig meghatározó részesedést szerzését jelenti egy vállalatban.

A vállalati fúziókat és felvásárlásokat célszerű befektetésként értelmezni, mert ekkor megtérülési követelményeket tudunk vele szemben támasztani.

A legtöbb M&A kölcsönös megegyezés keretében előre meghatározott ütemterv szerint zajlik az eladó és a vevő vállalata között. Máskor azonban valóságos pénzügyi hadviselés folyik a felek között, ahol egy sakkjátszmához hasonlóan az ellenérdekű felek "többlépéses" stratégiát alakítanak ki. Az erre vonatkozó szakirodalmak a támadási és védekezési stratégiákat meglehetősen hangzatos nevekkel illetik, mint pl. méregpirulák (poison pills), cápariasztó (shark-repellent), arany ejtőernyő (golden parachutes).

Bármilyen úton-módon is történik az M&A, a két legfontosabb elvárás vele szemben az értéknövekedés és a versenyelőny megszerzése.

Egy vállalat felvásárlása vagy másik vállalattal való egyesülése számos okból tűnhet ésszerűnek:

Szakértőink az M&A folyamatot az alábbi lépések szerint folytatják le:

  1. Célpont kiválasztása (keresés és szelektálás)
  2. Megvalósítási stratégia kidolgozása
  3. Vállalat átvilágítása (due dilligence)
  4. Cégérték meghatározása
  5. Alkufolyamatok
  6. Szerződéskötés
  7. Integráció
  8. Post akvizíciós megállapodások nyomonkövetése

Az M&A tanácsadással kapcsolatos további információkért kérjük lépjen kapcsolatba munkatársunkkal az info@cegker.hu email címen.